Клітковина кедрового горіха
- В наявності
165 ₴/упаковка
- +380 (68) 126-20-94

Кедровий макух виходить у разі віджимання ядер кедрових горішків, у ньому залишаються всі мінерали та вітаміни, що містяться в кедрових горішок, а також до 37%кедрової олії.
Жмових кедровий має властивість абсорбувати шлаки та виводити їх з організму.
Свойства:
- Масова частка вологи та летких речовин до 5%;
- Вміст олії — до 37%;
- В ядре горіха кедра сибірського містяться вітаміни Е, групи B, С. Вміст вітаміну Е становить 9,2-32,8 мг %; B1 — 0,128-1,1 мг %; В3 — 0,84-1,21 мг %. У ядрі горіхів молочної стиглості міститься до 64,0 мг% вітаміну С;
- Містить високу кількість легкозасвоюваних білків (альбуміни, глобуліни, протеміни), збалансований амінокислотний склад (понад 40% незамінних АК). Високий вміст вуглеводів, що легко засвоюються (клітинка до 5%).
Білок ядра кедрового горіха має високе співвідношення амінокислот аргініну, лізин, що дає змогу уявити наявність у нього антихолестеринемічних властивостей і використання як лікувального та профілактичний засіб у разі серцево-судинних захворювань.
Білки макухи з ядра кедрового горіха перевершують ідеальний білок за вмістом гістидину, метіоніну, цистеїну та триптофану, мають добре збалансований амінокислотний склад.
Вуглеводний склад ядра кедрового горіха представлений полісахаридами (крохмаль, клітковина, пентозани, декстрини) і водорозчинними цукрами (глюкоза, фруктоза, сахароза та рафіноза). Вирізняється високим вмістом глюкози 2,83% і незначна кількість фруктози та сахарози — 0,25 і 0,44% відповідно. Водночас є дані про високий вміст цукрозу 2,1-12,4% в ядрі кедрових горіхів
Жмових із ядра горіха кедра сибірського містить велику кількість мінеральних речовин — до 5%, які представлені певним набором макро- та мікроелементів.
Є високий вміст фосфору та магнію. У 100 г кедрових горіхів міститься добова потреба людини в магнії, марганці, міді, цинці та кобальте.
Особливий інтерес, кедровий горіх представляє як природне джерело йоду. Добова потреба в йоді — 0,1-0,2 мг, а в ядрі його міститься в середньому 0,577 мг/кг.
Рекомендації до застосування:
- Кедровий макух є гарним засобом у разі худорлявості, виснаження. Корисний людям, які перенесли важкі захворювання, які ведуть активний спосіб життя. Широко застосовується під час лікування лімфи, захворювань крові.
- Кедровий макух обов'язково має бути в раціоні вагітних, малюків і матерів-годувальниць (для лактації). За повної відсутності молока в давнину дітей вигодовували сумішшю, виготовленою з борошна кедрового горіха.
- Кедровий макух корисний у разі виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки, гастритів, підвищеної кислотності, хвороб нирок, нервових розладів. Вживається у разі легеневих захворювань і туберкульозу.
- Підвищує імунітет, сприяє нормалізації обміну речовин. Чудовий дієтичний продукт, який у разі вживання сприяє підтримці здоров'я та збереженню його на довгі роки.
Спосіб уживання:
- Кедровий макух застосовують як добавку до їжі, так і самостійний харчовий продукт.
- Вживання 2-4 ст. ложок борошна (20 грамів) на день повністю насичує організм необхідними компонентами.
- Не рекомендується гаряча обробка. З кедрового макухи можливе виготовлення кедрових вершків і молока.
Кедрове молоко та вершки з давніх-давен застосовувалися для лікування нервових захворювань, туберкульозу легенів і захворювань нирок не тільки в Сибіру, але й у багатьох країнах Західної Європи, куди експортувалися кедрові горіхи.
Подрібнений макухи, відомий також як кедрове борошно або сухе кедрове молочко має в рази більше варіантів вживання, ніж цілісний.
Найвідоміший спосіб — приготувати кедрове молочко. Для цього просто змішайте кілька чайних ложок меленого макухи з теплою водою, можна додати трохи меду. Кедрове молочко дають дітям із народження, і, до речі, це ідеальна заміна молока для дітей з алергією на лактозу. Дорослим можна пити молочко як самостійний напій, додавати в чай або каву.
Мелений макових кедрового горіха часто використовують як інгредієнт для коктейлів або смузі в поєднанні з абсолютно будь-якими фруктами та ягодами. Як білковий коктейль, він насичує організм швидко та надовго.
Для тих, хто любить готувати корисні домашні десерти, кедровий макух просто знахідка. Він поєднується практично з будь-якими продуктами, і може стати основою для здорових цукерок, домашньої халви, грильяжу, печива, пряників або тортів. Особливо цікавими виходять кедрові млинці.
Молотим макухом посипають салати, це надає їм незвичайний «об'ємний» смак, на основі макухи можна приготувати соуси.
Основні атрибути | |
---|---|
Вага | 100 г |
Виробник | АГАВА |
Країна виробник | Україна |
Основні | |
Тип | Дієтичні продукти |
Упаковка | Дой-пак |
Термін придатності | 12.0 |
- Ціна: 165 ₴/упаковка