Продавець Інтернет магазин Pozitiff розвиває свій бізнес на Prom.ua 3 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
338 відгуків
Інтернет магазин Pozitiff
+380 (66) 103-15-80
+380 (68) 126-20-94

Клітковина, шроти, висівки

Клітковина (целюлоза, харчове волокно) – це полісахарид, який відноситься до складних вуглеводів і грає важливу роль у збалансованому і раціональному харчуванні.

Клітковина (целюлоза, харчове волокно) – це полісахарид, який відноситься до складних вуглеводів і грає важливу роль у збалансованому і раціональному харчуванні.

Організм людини не здатний перетравлювати клітковину, так як в його травному тракті немає особливих ферментів, що розщеплюють молекули целюлози. Тим не менш, важливість клітковини в останні десятиліття, на думку численних експертів, прирівнюється до таких поживним харчовим продуктам, як вуглеводи, жири і білки.

Чому ж може бути корисний продукт, який навіть не засвоюється нашим організмом?

  • Виявляється, рослинна клітковина несе в собі безліч корисних властивостей:
  • стимулює перистальтику кишечника
  • є прекрасним природним засобом профілактики запорів і діареї
  • дозволяє регулювати частоту стільця, сприяючи нормальному випорожненню кишечника
  • допомагає запобігати небажані процеси бродіння і гниття в ШКТ
  • сприяє підтримці нормальної кишкової мікрофлори (деякі види клітковини служать їжею для «дружніх» бактерій)
  • виступає в ролі природних сорбентів, пов'язуючи продукти життєдіяльності, різні шлаки і токсини з кишечника і виводячи їх з організму
  • зменшує всмоктування поживних компонентів їжі, що може використовуватися дієтологами для профілактики ожиріння і зайвої ваги
  • регулюючи роботу кишечника, покращуючи його моторику і виведення продуктів розпаду, клітковина служить відмінним профілактичним засобом від різних онкологічних захворювань верхнього і нижнього відділів кишечника

Це основні, але далеко не всі позитивні якості рослинної клітковини.

Де ж міститься цей дивовижний продукт, якому довгий час не приділялося належної уваги?

Найбільше клітковини міститься в рослинній їжі. Це всілякі фрукти і овочі. Клітковина дуже важлива для рослин, адже вона відіграє роль клітинної стінки і необхідна для створення каркаса.

Виділяють кілька видів рослинної клітковини, кожна з яких виконує свої корисні для здоров'я організму функції:

Нерозчинна клітковина – целюлоза і лігнін. Цей вид клітковини не несе для людини поживної цінності, так як не розщеплюється на прості складові і не засвоюється організмом. Нерозчинна клітковина грає роль «йоржика», вичищаючи всі вигини і складки кишечника і сприяючи виведенню з травного тракту різних небезпечних і баластних речовин. Нерозчинна клітковина проходить всі відділи кишечника без зміни, беручи участь у формуванні калових мас і попереджаючи проблеми з частотою стільця.

Нерозчинна клітковина міститься в бобових і зернових культурах, багато її в білокачанної і цвітної капусти, листових овочах, насінні, фруктах і висівках. Також рослинну клітковину можна зустріти в чистому вигляді в якості різних біологічно активних добавок. 

Показання до прийому нерозчинної клітковини: погрішності в харчуванні (мале вживання свіжих овочів і фруктів), часті запори, проблеми з частотою стільця, різні інтоксикації організму, підвищена вага, в комплексній терапії для корекції рівня цукру і холестерину в крові за допомогою дієти.

Протипоказання до прийому нерозчинної клітковини: захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту в стадії загострення, індивідуальна чутливість.

Розчинна клітковина – гемицеллюдоза (овес і ячмінь), пектин (переважно фрукти і деякі соковиті овочі), альгіназа (морські водорості), смола (бобові рослини) і т. д.

Растворимая клетчатка служит пищей для пробиотических бактерий, населяющих кишечник человека. Также этот вид клетчатки замедляет всасывание питательных веществ в пищеварительном тракте, благодаря чему понимается уровень холестерина и углеводов в крови. Растворимая клетчатка способствует снижению аппетита, связывает различные токсичные вещества (соли тяжелых металлов, канцерогены и т.д.) и выводит их из организма.

 

Показання до прийому розчинної клітковини: незбалансованість харчування, зайва вага, інтоксикація організму, порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Протипоказання до прийому розчинної клітковини: захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту в стадії загострення, індивідуальна чутливість.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner